Den mörka årstiden har kommit. Solen har ingen chans att bilda det nödvändiga D-vitaminet i vår hud, den är för svag på våra breddgrader även om den lyser. Många äldre och människor som även sommartid inte blir utsatta för mycket sol, behöver extra tillskott av D-vitamin på vintern. De flesta känner till att det i första hand är för att motverka urkalkning av skelettet och förhindra benbrott. Men ett samband mellan D-vitaminbrist , artärstyvhet och ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar har också konstaterats. Jag har skrivit om detta i tidskriften Medicinsk Access nyligen. Den är avsedd för läkare och sjukvårdspersonal och ger hänvisning till en del viktiga undersökningar.
I Sverige finns på apotek D-vitamin endast i kombination med kalk. En rekommenderad dos innehåller 400-800 internationella enheter (IE) per dag. Vissa studier indikerar att dubbla mängden D-vitamin är nödvändigt på vintern. Tabletter innehållande D-vitamin enbart finns i hälsokostaffärer.
Den som konstateras ha en ökad artärstyvhet och misstänker att han/hon får i sig för litet D-vitamin, kan således testa att förbättra sina värden genom extra tillskott av detta. Ökad artärstyvhet betyder ökad risk för hjärtkärlsjukdomar, och kan mätas med t.ex. Arteriograph, som jag skrivit om i tidigare inlägg.
Detta tror jag på. Det vore bra om arteriograph fanns på varje vårdcentral.
SvaraRadera